Aquarel, waterverf kattenportret voor het goede doelactie kat adopteert hond

Schilderen met aquarel: kleurenstudies maken of niet? Mijn tips

Blauw, roos, bruin en geel? Kloppen die kleuren? Horen ze samen? Dat is de grote vraag wanneer ik met aquarel aan de slag ga. Ik ben veel te lui om kleurenstudies te maken. Het zal me wel lukken vanaf de eerste keer, denk ik altijd. En dat is soms overmoedig.

Ik heb leren aquarelleren tijdens mijn opleiding grafische vormgeving en digitale media. We kregen geen lessen, maar elke twee weken moesten we een A3 aquarel inleveren rond een vastgelegd thema zoals het ontbijt, kerkhof, stad Gent en Afrikaanse maskers. Ik deed dat ongelofelijk graag.

Techniek #1: grondlaag

Daar heb ik geleerd om eerst een grondlaag te schilderen. Meestal in geel of oker. Vooraleer kleur aan te brengen. Die ondergrondse laag zorgt ervoor dat alle kleuren harmoniëren. Zo heb ik jarenlang gewerkt. Tot nu. Want ik vind dat die techniek je tekening gelig maakt waardoor je kleuren minder fel zijn.

Techniek #2: druppels kleur

Ik heb nu een eigen methode. In elke kleurmengsel die ik maak, voeg ik een paar druppels van eenzelfde kleur bij. Snap je het een beetje? In deze tekening heb ik in elke kleur een paar druppels blauw gemengd. Ook in de gele bloem. Dat valt niet op, maar het zorgt er wel voor dat de verschillende kleuren bij elkaar passen.

Drie basistips aquarel

  1. Aquarel bestaat in twee versies: de studiekwaliteit en de professionele. Die laatste is best wel duur. En op Youtube volg ik enkele zeer getalenteerde aquarellisten die prachtige illustraties maken met de studiekwaliteit. In die categorie zijn er twee gekende merken: Van Gogh en Winsor and Newton. Ik vind Winsor and Newton de beste. De kleuren zijn zeer helder.
  2. Schilderen met aquarel is schilderen in laagjes. Met maar één of twee laagjes, oogt je tekening flets. De kattenportretten bestaan uit zes lagen.
  3. De witte lijnen breng ik op het allerlaatste moment aan met een gelpen. Ik vind dat die witte lijnen en vlakken meer diepte geven aan mijn werk.

Tutorial aquarel

Ik overweeg om in de toekomst een filmpje te maken over hoe je aan de slag gaat met aquarel. Ben je geïnteresseerd en heb je een aantal vragen? Stel ze gerust. Ik beantwoord ze dan in de tutorial.

Leave a Comment